Programmet under Sparebank 1 SMN sin Næringsdriv-konferanse var meget innholdsrikt. Navn som Jan-Frode Janson (SMN-sjef), Trond Mellingsæter (eiendomsdirektør), Kristian tangen (LO), Guro Angell Gimse (NHO), Keith Downing (KI, NTNU), Karianne Tung (digitaliseringsminister), og ikke minst; tidligere statsminister i Sverige, Göran Persson, var noen av navnene som kjempet om oppmerksomhet foran rundt 600 publikummere i Studentersamfundet onsdag denne uka.

Men jeg tror jeg har mange med meg når jeg sier at det var noe helt spesielt da Sara Kveli Skjervø, rådgiver i Ungt Entreprenørskap, kom på scenen og presenterte elevbedriften Kelpnest UB, denne dagen representert av Vegard Lereim Storli og Lars Endreset Baasland. Med ungdommelig sjarm og en passe dose selvsikkerhet presenterte de det de har funnet opp, som kan bidra til en langt mer effektiv og miljømessig bedre sjømatproduksjon.

Lars Endreset Baasland (t.v.) og Vegard Lereim Storli fra Kelpnest i godt Næringsdriv. Foto: Atle Bersvendsen

I EM i entreprenørskap i Istanbul vant ungdomsbedriften Kelpnest, som kommer fra det utrolig spennende miljøet ved Thora Storm videregående, nylig en pris kalt «Fedex Access award».

I følge konkurransens egen nettside handler denne prisen om global tilgjengelighet i en mer globalisert verden. Kelpnests daglige leder, Lars Endreseth Baasland vant også Alumni Leadership award, en pris som går til enkeltpersoner som har vist fremragende lederegenskaper i deres arbeid med ungdomsbedrift.

Fiskevelferd

For å vinne prisen var kravene at bedriften er drevet av innovasjon, at de er klare for global tilgjengelighet og tilkobling til nye markeder, at de bidrar til samfunnets utvikling og at de er opptatt av bærekraft og ansvarlighet. I følge Kelpnests egen nettside utvikler ungdomsbedriften et mobilt og fleksibelt skjul for rensefisk, for å bruke i åpne laksemerder. For å kutte ned på plast vil de bruke naturlig tare, istedenfor imitert tare. Ungdomsbedriften skriver på sin nettside at laksenæringen taper 7.3 milliarder kroner i 2022 på dårlig fiskevelferd og lakselus.

Kelpnest vant også nylig NM for beste ungdomsbedrift, med sine ideer. Les mer om innovasjonen deres her:

Disse Thora Storm-elevene gikk til topps i NM for beste ungdomsbedrift. Fra venstre: Andreas Bruun Rui, Lars Endreseth Baasland, Vegard Lereim Storli og Ruben Johnsen i ungdomsbedriften Kelpnest UB. Foto: Pressebilde

Under Næringsdriv presenterte de unge entreprenørene et produkt som er potensialet genialt i all sin enkelhet. I løpet av noen få minutter klarte de å presentere hva de faktisk jobber med, hvordan de skal gjøre det og hvor stort potensialet er. Kun en liten del av markedet kan bety mange titalls millioner for dette selskapet. Gutta sa til slutt at de nå skal i gang med å lage et konkret prosjekt av dette, og det forundrer meg stort om de ikke får inn noen investorer etter denne forestillingen. Til rungende applaus fra mange av Midt-Norges viktigste menn og kvinner, gikk de smilende av scenen.

Disse gutta og kollegene har fått mye omtale før også, men å stå foran noen av landsdelens største navn innen bank, finans og investeringer, gjør nok ikke sjansen for å gå videre til å bli en suksessfull startup noe dårligere.

Den tidligere statsminister Persson skrøt senere på dagen av hvor mange unge og positive mennesker med innovasjon og fremtidstro vi har i Norge. Om det er flere enn i andre land skal ikke jeg si noe om, men han har et godt poeng. Det er slike gutter og jenter Norge vil ha, og i Trondheim har vi et godt utgangspunkt for å ta vare på slike.

Thora Storm videregående skole er med rette blitt kjent for å få frem spennende innovasjon. På Entreprenørskapslinja ved Thora Storm har man fokus på kreativitet og nyskaping. Skolen mener man kan lære mye også utenfor klasserommet og bruker lokalmiljøet aktivt i opplæringa. Skolen samarbeider med ulike bedrifter og organisasjoner og er opptatte av at opplæringa skal være relevant. På Entreprenørskapslinja knyttes skole og arbeidsliv sammen. På denne måten lærer elevene hvilke egenskaper som trengs i arbeidslivet. Relevansen kommer også godt til syne når elevene lærer seg det praktiske rundt det å starte egen bedrift, opplyser skolen på egne nettsider.

Dette er musikk i mine ører.

Kombinasjonen av det teoretiske og det praktiske, med en dæsj risikovillighet, er det som kan dra dette landet fremover. Og det så vi med all tydelighet på scenen under Næringsdriv denne dagen.

En akademisk kjede

Det som er utrolig bra i Trondheim i tillegg, er at miljøet ved Thora Storm har en slags ideologiske forlengelse i form av NTNU, og da spesielt prestisjestudium som industriell økonomi. Dette er en akademisk kjede som mange byer og land sikkert sikler etter å få til, selv om en del skolegründere selvsagt går for arbeidet fremfor det teoretiske sporet.

Det er også bra. Ikke alle skal gå på NTNU.

Får man på plass risikovillig kapital for å gjødsle alt det som nå spirer i regionen, kan vi si at vi er på sporet av noe. I det siste har vi blant annet sett eksempler på at til og med utenlandsk kapital kommer inn og kjøper bedrifter i Trondheim. Og Sparebank 1 SMN sitt nye såkornfond kan fort vise seg å være en viktig faktor i arbeidet for å få frem talenter med ideer, å ta vare på dem og få dem til å utvikle seg her hjemme. Andre banker og aktører er også tilgjengelig med ulike finansieringsløsninger - spesielt om du kan kliste begrepene bærekraft, det grønne skiftet eller digitalisering på det du holder på med.

Det første det nevnte såkornfondet kan begynne med, er å snakke med gutta fra Kelpnest. Å ha kommet opp med en teknologisk og bærekraftsmessig (ja!) spennende løsning for en bransje som er så stor som den er i vår region, kan ikke være noe annet enn midt i blinken på alle mulige parameter. Det kan fort bety at Kelpnest blir mer enn bare en startup, og med investorene i ryggen tar steget videre via scaleup og ut i verden.

Da tror jeg det bare er få år til jeg kan finne frem denne kommentaren, og si «hva var det jeg sa».