– Et utrolig arbeid er lagt ned her. Dette er internasjonalt, sier Margrethe Salvesen.

Hun deltok mandag på åpningsfesten til Osteria Moderna. Den nye restauranten ligger i Carl Johans gate, i lokalet som tidligere ble brukt av Annikas Hus og Retro.

– Jeg har ikke sett noe sånt før i Norge, fortsetter Salvesen.

Lone Martinsen, Kari Nybø og Ellen Katrine Olsen håper restauranten også fungerer som utested. Foto: Stian Hansen

Dropper salgssuksess

Antonio Melis driver både den nye restauranten og Grano - pizzaplassen som Tripadvisors brukere mener er et av Trondheims beste spisesteder.

– Først ville vi lage en søsterrestaurant til Grano, men følte behov for å utvikle oss og å bringe noe nytt til bords, sier Melis.

Det nye konseptet er basert på italienske osteria – serveringssteder hvor folk møtes for å spise og drikke etter jobb.

Antonio Melis var med på å starte opp Grano i 2019. Nå forsøker han og kolleger seg på et nytt, italiensk konsept noen meter unna. Foto: Stian Hansen

– Menyene har måltider på opptil ti retter så gjestene kan dele maten, som under en italiensk søndagslunsj hvor storfamilien samles rundt et bord med mange forskjellige retter. Og vi kommer ikke til å servere pizza, forteller Melis.

– Uten pizza i Norge?

– Vi tar en sjanse ved å ikke ha det. Italienere er glade i pizza, også frossenpizza, men italiensk mat er mye mer, svarer han.

Åpningsfestens gjester ble ønsket velkommen med prosecco og fingermat. Foto: Stian Hansen

Nysgjerrige nordmenn

En del råvarer er ifølge Melis vanskelig å skaffe i Norge.

– Vi importerer mye selv, som mozzarella, men det er krevende og dyrt. Jeg skjønner hvorfor man har toll på matvarer. Jeg er for å beskytte norsk landbruk. Jeg er enda mer for å utvikle det. Hva er vel bedre enn å bruke råvarer produsert rundt oss? sier han.

Trondheim fikk sine tre første michelinstjerner de siste tre årene. Speilsalen, Credo og Fagn har hver sin stjerne. Lokalbefolkningens smak forandrer seg, mener Melis.

I 2022 hadde Trøndelag status som europeisk matregion. I 2024 arrangeres EM i kokkekunst, Bocuse d’Or i Trondheim Spektrum.

– Nordmenn reiser og er nysgjerrige. Under pandemien begynte folk å lage mer mat hjemme. Vi selger mer råvarer som folk tar med til sitt eget kjøkken, forteller restaurantsjefen.

– Dette ser veldig fint ut. Jeg kan ikke komme på noe lignende i Trondheim, sier Christine Christensen. Her med Richard Raburski. Foto: Stian Hansen

Ny strategi

Grano startet i 2019. Antall ansatte ved pizzarestauranten på hjørnet av Søndre og Brattørgata har økt fra to til tjue siden begynnelsen.

– Tiden har gått så fort. Det har vært travelt og stressende, minnes Melis.

Bystyret i Trondheim vedtok i fjor kommunens første matstrategi. Den skal bidra til at produsenter, næringsliv, kunnskapsmiljøer og myndigheter jobber tettere sammen om matproduksjon og rekruttering.

Trondheim har fått en ekte restaurantgate. Osteria Moderna ligger i det foreløpig umerkede huset til høyre, omringet av To rom og kjøkken, Kona og Golden Kebab. Foto: Stian Hansen