En undersøkelse utført av Hovedorganisasjonen Virke viser at hver fjerde virksomhet i Norge vurderer næringspolitikken i sin kommune som dårlig. Spesielt stor er misnøyen med kommunal saksbehandlingstid, en sak flertallet også trekker frem som viktig.

Undersøkelsen er gjennomført av Hovedorganisasjonen Virke blant 1100 virksomheter i handels- og tjenestenæringen.

Nær en av tre bedrifter i Trondheim vurderer samarbeidet med lokale myndigheter som godt eller svært god, samtidig som at en av fire mener at næringspolitikken til Trondheim kommune er dårlig eller svært dårlig. Halvparten av de spurte er nøytrale og en av fire mener næringspolitikken er god.

Et attraktivt bo- og arbeidsmarked, rettferdig konkurranse og infrastruktur er de viktigste sakene foran valget i Trondheim i år, viser tallene fra Virke. 72 prosent av de spurte mener dette er viktig. Rettferdig konkurranse (61 prosent) og infrastruktur (57 prosent) følger deretter. Kommunale avgifter (53), klima og miljø (51), samferdsel (48), eiendomsskatt (47) og areal og regulering.

Må være attraktiv

– Som i mange andre kommuner foran årets lokalvalg er de fleste av virksomhetene opptatt av hvordan lokalpolitikeren vil gjøre Trondheim til et attraktivt sted å jobbe. Virksomheter over hele Norge konkurrerer for tiden i et kontinuerlig norgesmesterskap om å tiltrekke seg arbeidskraft, og i Trondheim er rundt fire av ti arbeidsgivere tilfreds med dagens situasjon sier administrerende direktør i Virke Bernt Apeland, i forbindelse med undersøkelsen.

– I denne konkurransen må alle i kommunen spille på lag. Mange bedrifter snur nå hver stein for å gjøre seg attraktive for jobbsøkende. Men de trenger også hjelp fra lokale myndigheter. Ved å ha lokalpolitikere som satser på by- og tjenesteutvikling, i tett dialog med næringslivet, gjør man det enklere for kommunens bedrifter å få tak i de hodene de trenger. Syv av ti norske virksomheter sier at lokalpolitikeres planer for å utvikle det lokale bo- og arbeidsmarkedet er viktig inn mot årets valg, sier Apeland.

– Seks av ti virksomheter er også opptatt av rettferdig konkurranse i kommunen. Mange av våre medlemmer opplever at kommuner starter opp et rivaliserende tilbud til dem, men med økonomiske rammebetingelser private aktører ikke kan konkurrere mot. Derfor mener vi at kommuner bør fokusere sine ressurser på å drifte kjernetilbud som helse, utdanning og infrastruktur, fremfor tjenester som lokalt næringsdrivende helt fint kan drive på egenhånd sier Apeland også.

Må tas på alvor

Apeland sier at kommunepolitikerne som i disse dager kjemper om velgernes gunst er nødt til å ta tallene på alvor.

– Hvis politikerne ønsker å tiltrekke seg nye bedrifter, og bidra til at de som allerede finnes i kommunen fortsetter satsingen, må man legge til rette gjennom en god næringspolitikk. Når hver fjerde virksomhet er misfornøyd er det grunn til å rope varsko, sier Apeland.

Stavanger, som profilerer seg som næringsbyen, kommer best ut når det gjelder bedriftenes vurdering av næringspolitikken, mens byer som Oslo, Trondheim og Fredrikstad kommer dårlig ut. Undersøkelsen viser også at mindre virksomheter vurderer næringspolitikken som dårligere enn større virksomheter.

70 prosent av de som jobber i privat sektor har sin arbeidshverdag i innenfor handels- og tjenestenæringen. Varehandelen sysselsetter alene mer enn 350 000 mennesker. Det tilsvarer flere enn hele fastlandsindustrien og petroleumssektoren til sammen.

- Uten lokalbutikken, serveringssteder og andre servicetilbud vil levende lokalsamfunn over hele landet falle sammen. Både fordi flertallet jobber innenfor handels- og tjenestenæringen, men også fordi muligheten til å kjøpe varer og tjenester er sentralt for å leve gode liv, sier Apeland.

Flertallet av virksomhetene oppgir at et attraktivt bo- og arbeidsmarked som sikrer tilgang på kvalifisert arbeidskraft som den viktigste enkeltsaken frem mot valget. I landets største byer er under halvparten av bedriftene tilfreds med tilgangen på kvalifisert arbeidskraft. I Trondheim er tallet 41 prosent.

Skriker etter folk

– En viktig jobb for lokalpolitikerne blir å sikre lokalt næringsliv tilgang på kvalifisert arbeidskraft innenfor sitt bo- og arbeidsmarked. Våre medlemmer skriker etter flere butikkmedarbeidere, kokker og yrkessjåfører. Uten dem stopper Norge, sier Apeland.

Andre saker som trekkes frem som viktige er infrastruktur og samferdsel, samt kommunens ansvar for å sikre rettferdig konkurranse. Flere frykter også at økte skatter og avgifter vil bli en utfordring i tiden fremover, opplyser Virke.