Saken oppdateres...

Mattilsynet mener at det er forhøyet risiko for BKD i alle anlegg i PO6 (regionen, journ.anm.), og det er satt i verk tiltak for å hindre videre smitte, opplyser Mattilsynet i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Det er 15 år siden sykdommen sist ble påvist i Midt-Norge.

– BKD er en alvorlig smittsom sykdom, som kan ha store konsekvenser for helse og velferd hos både vill ogoppdrettet laks. Det er derfor viktig å hindre videre spredning regionen, sier Inger Mette Hogstad, fagrådgiver i Mattilsynet region midt i pressemeldingen.

Typiske forandringer på en fisk med BKD, i følge Mattilsynet. Milten er gjennomsatt med små hvite byller, og det er en svullen nyre. Foto: Mattilsynet

Smitten er funnet ved lokalitetene 12789 Gunnarøya, 12784 Ringholmen, 19855 Segelråa og 10212 Bogen, som alle drives av Lerøy Midt. Smitten ble avdekket gjennom rutinemessige helsekontroller, opplyser Mattilsynet.

– Det er ikke kjent hvordan smitten har kommet inn i området. Det tok mer enn ett år fra smolt ble satt ut til BKD ble påvist i det første av de fire anleggene, og det peker i retning av at smittekilden ikke er smolt, men for eksempel fra villfisk i området, sier Hogstad videre.

Spredd mellom anlegg

Det ser i følge Mattilsynet ut for at sykdommen er spredd mellom naboanlegg og kontakt mellom anlegg ved brønnbåter og avlusingsfartøy. Tiden det har tatt fra mulig smittekontakt til det er registrert smitte, ser i følge myndighetene ut til å være tre-fire måneder.

Fisk i merder med påvist smitte ble raskt slaktet ut, melder Mattilsynet. Dette er gjort på eget initiativ fra selskapet Lerøy Midt. Ved slakting har Mattilsynet stilt krav om fysisk lukket transport og direkteslakting uten opphold i ventemerd.

– Vi har satt inn ekstra ressurser for å følge opp situasjonen. I tillegg til at aktuelle merder er slaktet ut, er anleggene det gjelder er båndlagt. Vi gjennomfører nå prøveuttak og innhenter informasjon for å kartlegge hvor smitten kommer fra og hvor den eventuelt kan ha gått videre, sier Hogstad.

Nye vurderinger

Med bakgrunn i at det ser ut som smitten har spredd seg via behandlingsfartøy og brønnbåt, mener Mattilsynet det er forhøyet risiko for BKD i alle anlegg i region PO6. Dette betyr at undersøkelser for BKD må gjennomføres i alle anlegg i dette området.

– Dette er ekstra viktig i anlegg med stamfisk, heter det i pressemeldingen fra Mattilsynet.

Mattilsynet vurderer fortløpende om det er det vil være behov for ytterligere tiltak i form av for eksempel utslaktingsvedtak, soneforskrifter, vedtak om overvåking i alle anlegg eller forlenget brakkleggingstid for smitta anlegg.