Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 6,4 prosent. Boligprisene sank med 1,2 prosent i juni 2023. Korrigert for sesongvariasjoner sank boligprisene med 0,5 prosent.

Korrigert for sesongvariasjoner sank boligprisene i Trondheim med 0,5 prosent. Det er svakere sammenliknet med Oslo (- 0,2 prosent), Bergen (- 0,2 prosent), men sterkere enn i Stavanger (- 0,6 prosent), melder bransjeorganisasjonen Eiendom Norge.

Hittil i år har boligprisene i Trondheim steget med 4,4 prosent. Det er en svakere vekst enn i Stavanger (+10,3 prosent), Bergen (+7,5 prosent), og i Oslo (+6,1 prosent).

Det har i juni blitt solgt 650 boliger i Trondheim. Det er 1,1 prosent færre sammenliknet med tilsvarende måned i 2022. Hittil i år er det solgt 3079 boliger. Det er 2,7 prosent flere sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Det har i juni blitt lagt ut 740 boliger for salg i Trondheim. Det er 10,6 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2022. Hittil i år er det blitt lagt ut 3324 boliger til salgs. Det er 4,3 prosent flere sammenliknet med tilsvarende periode i fjor. Gjennomsnittlig salgstid sist måned i Trondheim var 22 dager. Det er raskere enn landet for øvrig som hadde et snitt på 30 dager.

Medianboligen i Trondheim koster nå kroner 3 670 530, melder Eiendom Norge.

Boligforskriftene endret

– Den noe overraskende prisveksten vi har hatt så langt i 2023, er nå over, kommenterer Hans Christian Espenes, partner og eiendomsmegler i Privatmegleren i Trondheim.

Han mener det var primært to årsaker til oppsvinget i boligprisene i år. Den ene var at prisnedgangen i boligmarkedet i fjor høst ble kraftigere enn først antatt. Frykten tok boligkjøperne og de grodde fast på gjerdet. Det førte til at mange gjorde gode boligkjøp høsten 2022. Den andre årsaken var oppmykingen av boliglånsforskriften ved årskiftet, mener Espenes.

– Mens bankene i 2022 måtte ta høyde for en renteøkning for minst fem prosentpoeng når de vurderte kundens betjeningsevne, ble dette nedjustert til tre prosent fra januar 2023. Denne effekten er nå hentet ut av boligmarkedet, sier Espenes.

Hans Christian Espenes, partner og eiendomsmegler i Privatmegleren i Trondheim. Foto: Morten Antonsen / Montasje MN24

Han mener mange boligkjøpere blir litt historieløse og «lite langtids,- og fremtidsrettet»:

– Å være i boligmarkedet er historisk sett en av de mest lønnsomme investeringene man kan gjøre. At vi nå ser en voksende boliglånsrente, betyr ikke at dette er en permanent situasjon. Når boliglånsrenten var nede på 1-tallet i 2021, handlet boligkjøperne som om dette skulle vare evig, til tross for advarslene om økende rente. Det vi nå ser er en ny unntakstilstand, sier Espenes.

Når inflasjonen roer seg, vil rentene gradvis normalisere seg og gå nedover igjen, mener Espenes, som da spår fremvekst av en annen vanskelig situasjon.

– Manglende igangsetting av nye boligprosjekter her i Trondheim, en prognose for ca 2000 flere trondhjemmere per år, og stor prisvekst på varer og tjenester, er en cocktail som med sikkerhet kommer til å skape et helt nytt og langt høyere prisnivå for boliger her i Trondheim, sier den profilerte eiendomsmegleren.

Han vil samtidig komme med en anbefaling til alle boligkjøper:

– En utflating og svak nedgang til høsten vil skape en historisk kjøpsmulighet. Boligprisene kommer med 100% sikkerhet til å eksplodere i 2024 og 2025! De som står i litt høyere rente noen måneder til, vil være de langsiktige vinnerne i boligmarkedet, sier Espenes.

– Delt boligmarked

Markus Tangvik, salgsleder og eiendomsmegler hos Eiendomsmegler 1 i Trondheim, sier de opplever et «todelt marked» nå i sommer.

– Kjøpegruppen som er trygg på sin egen økonomi, har en sikker arbeidsplass og har behov for mer plass, er mindre berørt. Familieboliger er fortsatt mangelvare i markedet, og har derfor fortsatt bra med interesse. Flere leilighetstyper har fått kjøligere respons, da tilbudet har økt en del nå i juni, og vi ser mindre av de typiske kjøpene som har formål for investering og utleie. Dagens rentenivå og økte levekostnader vil bite på flere, så vi vil nok oppleve at kravene for ny bolig vil bli justert, både i ønsket størrelse og prisklasse, sier Tangvik.

Markus Tangvik. Foto: Eiendomsmegler 1 Midt-Norge / Adresseavisen

Leder analyse bolig og næringseiendom i Eiendomsmegler 1, Jan Håvard Valstad, sier mye tyder på at trønderne tar bolig-beslutninger uansett hvordan de økonomiske rammene er:

– Arbeidsmarkedet er veldig diversifisert, og mange har sikre jobber og inntekter innenfor blant annet helse, utdanning og offentlig sektor for øvrig. Samtidig har vi sterk befolkningsvekst og et underliggende behov for boliger i Trondheim, og boligprisnivået er fortsatt såpass edruelig at det er oppnåelig for både personer som kommer til byen for å jobbe eller studere. I sum gjør dette at vi har et nokså robust boligmarked i Trondheim og Midt-Norge – verken de største toppene eller de djupeste dalene. Når vi spør forbrukerne i Midt-Norge om hva de tror om fremtiden er de positive på vegne av egen økonomi og det lokale boligmarkedet, og dette bidrar nok til at den jevne trønder er villig til å ta store privatøkonomiske beslutninger om kjøp av bolig på tross av mye usikkerhet rundt renter og norsk økonomien fremover, sier Valstad.

Han sier Eiendomsmegler 1 anbefaler å legge ut bolig så fort som mulig om man vil selge, mens markedet ennå er bra. Han sier man også må være edruelig med tanke på forventninger om oppnådd pris. Valstad sier det fortsatt er en god investering å kjøpe bolig i Trondheim, ikke minst med horisont på tre år eller mer.

– Nå ser vi at det er lagt ut flere brukte boliger for salg de siste to månedene, så selv om salget fortsatt har vært veldig godt, fører dette til at flere boliger blir liggende ute for salg lengre, og kjøperne har mer å velge i. Vi ser ikke fare for noe boligpriskrakk i Midt-Norge, sier Valstad.

Økt trykk fra bankkundene

Magnar Meslo, regionbanksjef Nordea Midt-Nord, sier banken nå merker et sterkt økende aktivitetsnivå fra kunder som ønsker rådgivning rundt tilpasning av egen økonomi, forespørsler om rentenivå og generell bekymring rundt de økte kostnadene stadig flere nå kjenner på.

Magnar Meslo i Nordea. Foto: TERJE VISNES / Adresseavisen

– Vi ser høyest aktivitet nå i juni her i Trondheim (ift hittil i år), både på antall henvendelser fra kunder og også på volum. Økt volum har nok dels en sammenheng med Danske Bank sin beslutning om å trekke seg ut fra det norske markedet, men det viser også at det er god aktivitet i markedet enda selv om prisfesten er over og at boligmarkedet flater noe ut, sier Meslo.

Det er fortsatt det stor pågang etter finanseringsbevis, hevder Meslo, mener mener det er naturlig at flere regner en ekstra gang på hvor mye de vil kjøpe for.

– Vi tror på en flat prisutvikling fremover, med mulighet for noe prisfall gjennom høsten her i Trondheim, men at det tar seg opp igjen i 2024, sier Meslo.

Nordea i Trondheim ser også at flere kunder selger før de kjøper nytt, samtidig som de er opptatt av å ha muligheten til å maksimere sine lånerammer.

– Flere unge må ha bistand fra foreldre nå enn tidligere i år, noe som er med på å skape et skille i boligmarkedet. Videre ser vi at hyttemarkedet er mer påvirket at økte kostnader. Her ser vi at mindre pågang og aktivitet enn hva som er vanlig for denne tiden av året, særlig for dyre fritidsboliger, kommenterer Meslo.