Undertegnede er en godt voksen kar, og har en generell oppfatning av at yngre mennesker er samfunnsbevisste, skoleflinke og mer opptatt av miljøet enn vi «eldre». Klima, menneskerettigheter, trygge arbeidsvilkår og alt det som tilhører en «woke» generasjon Z.

Eller har det skjedd noe?

Ungdommer jeg kjenner har på en stille måte endret seg de siste årene, synes jeg. Det gjelder selvsagt ikke alle, men fra å være veldig opptatt av Greta Thunberg og klodens fremtid, er det jobb, karriere, materielle goder og inntekter det handler mer og mer om i kommunikasjonen fra flere. På en måte er det rart, for sjelden har det vel vært mer fokus på klima for eksempel, enn de siste par årene.

Nå er det strengt tatt lite nyansert å dele inn politikk i tradisjonelle båser, men denne analysen tar utgangspunkt i at venstresida er mer opptatt av fellesskap og kollektive løsninger, mens høyresiden gjerne kommuniserer mer om individuell frihet og økonomisk vekst.

Årets skolevalg ble sliks ett et steg i en annen retning. På landsbasis gikk høyresiden dramatisk frem. Fremskrittspartiet økte for eksempel med 11,4 prosentpoeng og ble med 19,5 prosent oppslutning landets største parti bak Høyre, som også økte kraftig og endte på 21,9 prosent oppslutning. Et parti som Miljøpartiet De Grønne (MDG) falt med 7,1 prosentpoeng til 3,8 prosent oppslutning. Partier som SV og Arbeidspartiet gikk også tilbake.

Større enn de grønne

Skolevalgene i Trøndelag viser noe av det samme, om enn med litt svakere utslag. Arbeiderpartiet fikk 22,9 prosent oppslutning under skolevalgene i Trøndelag, og er med det fylkets største parti. Men det er en enorm nedgang fra 37,4 prosent i toppåret 2015. Høyre hadde 13,3 prosent det året, 9,2 i 2019, og er i dag rett under AP med 19,8 prosent. Fremskrittspartiet øker til 13,8 prosent oppslutning og de blå er med det nesten fire ganger så store som sine grønne konkurrenter i MDG (3,5 prosent).

Resultatene fra skolevalgee i Trøndelag i 2023. Foto: Adresseavisen

Tegnene har kanskje vært der en stund. Allerede ved stortingsvalget i 2021 var noe i ferd med å skje. MDG og deres kamp for miljøet hadde i forkant fått store avisoppslag og alle ventet at det var et enormt politisk og grønt skifte på gang. Så gikk det ikke slik. Det tror jeg bør være et signal til oss i media, for kanskje har vi bommet stygt på hva som virkelig rører seg blant folk. Og da spesielt yngre folk.

Når det gjelder ungdommer, så skal jeg ikke skryte på meg å vite veldig mye om hva de holder på med, spesielt i de digitale universet. Som sagt har jeg hatt en oppfatning av at de generelt er mer ordentlige, mer følsomme og mer samfunnsbevisste enn oss eldre. Men litt i det skjulte har noe endret seg i kommunikasjonen fra noen av de jeg snakker mest med. Det ble veldig tydelig da jeg en dag overhørte bruken av begrepet «drill, baby, drill». Begrepet er hentet fra tidligere visepresidentkandidat i USA, Alaska-guvernør og erkekonservativ republikaner; Sarah Palin, fordi hun mente det bare måtte bores etter mer olje «over there».

Me det er jo noen år siden Palin var på alles lepper. Så da jeg undret meg over bruken av begrepet, fikk jeg bare beskjed om at det var et «meme» en ung trøndersk politiker hadde lagt ut på den sosiale plattformen Tiktok, en plattform som jeg kjenner i teorien, men verken bruker eller har detaljkunnskap om. Heldigvis er innhold der helt eller delvis indeksert av gode, gamle Google, så selv en digital museumsgjenstand som meg selv, fant raskt frem til en kort video, som da tydeligvis har spredt seg både i Trøndelag og Norge nå i forkant av skolevalget og det ordinære valget.

Den korte Tiktok-videoen med tittelen «Oljen skal opp» handler i all enkelhet om å utnytte Norges ressurser innen olje og gass, uten spesielle hensyn til hva det betyr for klimaet. Tusenvis av mennesker har liket eller kommentert på ulike måter, hennes klare budskap om at «derfor skal vi pumpe opp hver eneste dråpe til det ikke er mer igjen». Stene sier hun bare trenger å si tre ord, og det er de tre historiske ordene; «drill, baby, drill». I skrivende stund har videoen nesten 10 000 likes og snart 700 kommentarer, som svinger fra panegyrisk hyllest til grove idioterklæringer.

Videoen finner du her!

Digital frontsoldat

Og den personen ungdommene snakket om, er Frp-politiker og leder i FpU Trøndelag, Viole Stene Grøtte. Hun er blitt en av de digitale frontsoldatene for høyresida, og har slått gjennom hos mange på Tiktok og også delvis på Youtube med sjeldent friske og bastante meninger om energi, miljø og skattenivå blant annet. Alt pakket inn i et kort og fengende visuelt formspråk, som er perfekt for den aktuelle målgruppa.

Det er vanskelig å kategorisere mye av det hun sier som annet enn politisk ukorrekt, om man legger dagens debattklima til grunn. Men det er muligens ikke slik blant yngre lenger? Kanskje er de i ferd med å endre seg, uten at det merkes så godt i det voksne samfunnet. Vi litt oppe i årene tenker kanskje at de bare er små, svake snøfnugg, men det er åpenbart at noe har skjedd, for det er definitivt mange som er mer opptatt av karriere, lønn og materielle goder nå. På en måte er det ikke rart, for det er jo mange som mener klimatrusselen er overdrevet, og etter pandemien er det sikkert en god del unge som heller vil ha en materielt rikere og tryggere fremtid enn det mange eksperter mener vi må forberede oss på. Det er selvsagt også fullt mulig at mange ungdommer rett og slett synes partier på den tradisjonelle høyresiden nå har bedre politiske løsninger, også for å bevare velferdsstaten. Som regel er det en kombinasjon av flere ting.

Det er også mulig den omstridte influenseren Andrew Tate er en del av den samme utviklingen. Han er anklaget for en rekke grove forbrytelser, men han har definitivt nådd frem hos mange unge med sin anti-woke livsfilosofi og fokus på det "fantastiske" med å være mannemann med mye penger.

Sarah Palin

Viole Stene Grøtte har i alle fall bidratt med sitt. Hennes digitale suksess er en del av en større bevegelse, kan det synes som. Ikke bare utbasunerte Unge Høyre-leder Ola Svenneby friskt at «Greta Thunberg-generasjonen er død». I Politisk kvarter på NRK nylig, var det også nylig en bred diskusjon om høyresida fremmarsj under skolevalgene. Programmet var betimelig nok kalt «Avgjorde Tiktok skolevalget?»

Personlig synes jeg det var i overkant selvkritisk fra Unge Høyre-lederen etter Thunberg-referansen, for såpass bør det være lov å si i et demokratisk samfunn. Men han berørte uansett et spennende tema. For kanskje er unge folk opptatt av noe helt anne enn det vi voksne tror - og mener?

Og det er jo dessuten slik at man bør hylle unge politikere som når frem med budskapet sitt. I dagens fragmenterte og hurtige nyhetsbildet, er nemlig det en prestasjon.

Overraskelse?

I debatten på NRK gikk blant annet forfatter, journalist og Manifest-sjef Magnus Marsdal langt i å forklare høyresidens suksess i skolevalgene, med Høyres og Frp sin enormt mye større rekkevidde på Tiktok, enn det venstresiden har maktet. Tiktok er mange unges favorittkanal, og hvor de henter mye av informasjonen sin. Marsdal gikk så langt som å si at vi potensielt står overfor en situasjon der venstresiden nærmest må frykte utradering, om ikke noen tar grep om tilstedeværelsen der mange unge er i det daglige.

Klare ord og et tøft budskap å høre for mange på venstresida.

Jeg tror Marsdal er inne på noe. Og dersom det er slik, at høyresidens digitale strateger har lykkes, kan det meget vel ha påvirket ungdommens oppfatning. Kanskje kan man derfor komme til å se spor av det i kommune- og fylkesvalget også. For det er strengt tatt ingen logisk sammenheng mellom det at klima og miljø er øverst på mange sin dagsorden, og at det samtidig er en stor nedgang i den ungdommelige oppslutningen om partier som mener miljø og klima er det viktigste. Men igjen; vi «gæmliser» i media har kanskje ikke skjønt hva som skjer.

Viole Stene Grøtte er forresten nummer syv på Fremskrittspartiets liste i kommunevalget i Trondheim.

Så kanskje kommer det en overraskelse i voksen-valget også?