Da Norges Bank satte opp renta i september, advarte sentralbanksjef Ida Wolden Bache samtidig om at neste rentehopp trolig skjer i desember.

- Hvorvidt det blir nødvendig å heve renta videre, vil avhenge av den økonomiske utviklingen. Trolig setter vi styringsrenta opp en gang til, mest sannsynlig i desember, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache til Norges Bank sin nettside ved forrige rentekunngjøring.

For på tross av kritikk fra folk flest, LO og andre samfunnsaktører, har landets sentralbanksjef vært knallhard på at hun er tro mot Norges Bank sitt mandat; å bidra til å holde inflasjonen nede. Så lenge prisveksten er høy og klart over målet på to prosent, drar hun på med rentehevinger. Vedvarende høy prisvekst har nemlig store kostnader for samfunnet, og gjennom det siste året har Norges Bank ment at det er behov for en noe høyere rente for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid.

En ny renteøkning har altså vært riset bak speilet nå i høst.

Men «den økonomiske utviklingen», som Wolden Bache snakket om ved siste rentemøte, har de siste dagene og ukene begynt å bli mer tydelig.

Ja, det er såpass tydelig nå at kanskje sitter Norges Bank-sjefen på kontoret og tenker «det går rett vei». Jeg mistenker ikke henne for å klappe seg selv på skulda og si «job well done», men kanskje vil andre gjøre det. Om rentebanen flater ut nå, og etter hvert peker litt nedover, vil nok mange mene at Wolden Bache, norske politikere og folk flest har bidratt til en myk landing i en tid med galopperende priser og andre utgifter.

Bil og bolig

De gode nyhetene, som egentlig er dårlige nyheter, startet i begynnelsen av oktober, med tall for boligsalget, som tyder på en viss avkjøling i det markedet Ola Nordmann brukes mest penger på. Boligprisene i Trondheim sank med 2,4 prosent i september. I Norge var fallet på 1,9 prosent.

- Boligprisene sank 1,9 prosent i september. Selv om sesongjusteringen viser en nedgang på moderate 0,2 prosent, så er dette den nest svakeste september-måneden i boligprisstatistikkens historie. Det er bare i 2022 vi har hatt en svakere utvikling i en september-måned, sa administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Også for nye boliger er det dårlige tider. Markedet for nye boliger blir nemlig svakere og svakere. Salget i august var 19 prosent lavere enn samme måned i 2022.

Omtrent samtidig som boligtallene for storbyene kom, så meldte også Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) at nybilsalget har bremset opp. Totalt endte september med 10 342 førstegangsregistrerte nye personbiler. Det er 29,4 prosent færre enn samme måned i fjor. De siste renteøkningene, sammen med innføring av merverdiavgift på elbiler og kraftig økning i bilavgiftene fra nyttår, i tillegg til den sterke prisstigningen på en rekke områder, har satt nybilkjøpet på vent for mange, kunne OFV melde. Fallet var merkbart også i Trøndelag, om enn ikke like kraftig.

Tirsdag denne uka kom kanskje de viktigste tallene for nordmenns renteangst. en solid nedgang i mat- og strømprisene sørget for at prisveksten i Norge falt kraftig i september. Totalindeksen for prisvekst falt fra 4,8 prosent i august til 3,3 prosent i september. Tolvmånedersveksten har ikke vært lavere på nesten to år.

Flere måneder på rad

Det er femte måneden på rad at tolvmånedersveksten i konsumprisveksten avtar, men sjelden har man sett et så kraftig fall i tolvmånedersveksten fra en måned til den neste.

– Det er positivt nytt for bedrifter og norske husholdninger at prisveksten gikk videre ned fra august til september, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

– Inflasjonsfaren er ikke over, men dette er gode nyheter. Dette tyder på at Norges Bank ikke hever renten mer, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank til NTB.

Den konklusjonen støtter sjeføkonom Kjetil Olsen og seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets. De mener både kjerneinflasjonen og totalindeksen ligger under det Norges Bank har lagt til grunn, mens andre tall siden renteøkningen i september har vært på nivå med sentralbankens forventninger

– Vi tror nå at det er mest sannsynlig at Norges Bank avventer snarere enn å øke i desember, skriver de i en analyse.

Det alt dette betyr er egentlig at nordmenn enten har vært flinke gutter og jenter og tatt signalet fra Norges Bank og holdt igjen pengebruken, eller at renter og priser er blitt så høye at det knapt er noe annet valg.

Ekspertene får rett?

Gode rentenyheter, med andre ord. Så skal man huske at ekspertene har tatt feil før. Faktisk ganske ofte. Det var få eller ingen som spådde det doble rentehoppet Ida Wolden Bache slo til med før sommeren, og det var like få - om noen - som i september trodde hun skulle true med et et nytt rentehopp allerede i desember. Så nå gjenstår det å se om ekspertene endelig får rett.

For det er vel derfor de er eksperter?