Det formelig sydet av liv i Trondheim Spektrum tirsdag formiddag. Havbruksmessa Aqua Nor startet strengt tatt dagen før med en konferanse, men messa åpnet for fullt tirsdag. Det var lange køer av både utstillere, samfunnsprofiler og nysgjerrige da dørene åpnet til aktivitet i alle haller og ganger.

Innimellom undervannsteknologi, merder, sylindre og pumpeteknologi løp selgere i piquet-skjorter med firmanavn og sjefene deres i de påkrevde trange blå skjortene. Her og der spratt Arne Hjeltnes frem, med en mikrofon og et kamera på slep. Etter noen litt famlende pandemiår, og rykter om at messa kan bli flyttet, så virket det på denne kommentatoren som om Aqua Nor virkelig var tilbake.

Aqua Nor 2023 ligger altså an til å bli en suksess, og messa viser samtidig frem Trondheim som arrangementsby.

Nærhet til byen

Trondheim Spektrum var omstridt da det ble bygget, ikke minst arkitektonisk og blant naboene. Men det er vanskelig å komme utenom det faktum at det her er skapt et messe-område som krysser av mange bokser: Romslig, moderne og nær bysentrum. Da jeg ruslet til området tirsdag, var det smekkfullt av mange andre også på vei til messa, med apostlenes hester som fremkomstmiddel. Klart mange besøkende bor utenfor sentrum, men nærheten til byen her er en nøkkel for å skape de positive ringvirkningene som er verdt millioner for Trondheim og omegn.

Bærekraftig er det vel også, selv om det byr meg i mot å bare slenge ut et slikt uttrykk uten å ha gått dypere inn i materien.

Spektrum er Europas største flerbruksarena. Arenaen har totalt 33 200 kvm fordelt på flere haller knyttet sammen med et lyst og åpent vrimleområde, samt mindre møtelokaler. Siden unnfangelsen og byggingen midt i sperreilden av arkitektoniske hjertesukk og sinte naboklager, har Trondheim Spektrum virkelig tilført byen noe ekstra. I tillegg til messer av internasjonalt format som Aqua Nor og tvillingen Nor-Fishing, har vi snart alle vært på konserter eller idrettsarrangement i gigantbygningen. Det er nå flere artister og arrangement enn pre-Spektrum som kan planlegges til Trondheim, og det åpner i utgangspunktet et helt nytt internasjonalt marked. Bare i høst og vinter kan vi glede oss til Stage Dolls, 50 Cent og fete håndballkamper, selv om det kan spøke for mange nye navn. Mer om det senere.

Undertegnede håper dessuten fortsatt på hockey-VM her en eller annen gang, men det får være en egen sak.

Uansett hva man mener om arenaen; det er store ringvirkninger av Aqua Nor og lignende arrangementer. Mer spesifikt; rundt 150 millioner kroner ligger igjen i trondheimsområdet, viser en ny analyse laget på oppdrag av Aqua Nor. Ganger man opp alt det som har kommet til Trondheim på grunn av Spektrum, så er den lokale verdiskapningen helt enorm. Hoteller, restauranter, utesteder, butikker og private utleiere - alle nyter godt av det som skjer i Trondheim Spektrum. Dette gjelder selvsagt også andre hoteller, konsertsteder eller idrettsanlegg, men Spektrum er spesielt i kraft av å være kommunalt eid, og fordi det er så stort at det konkurrerer på et internasjonalt nivå.

Katastrofe?

Rent økonomisk kan det synes som om Trondheim Spektrum er en økonomisk tragedie. Regnskapstallene for Trondheim Spektrum Eiendom AS (Trondheim Spektrum AS og Trondheim Catering AS i samme bygg) for 2022 viser et resultat på minus 13,2 millioner kroner før skatt. Også i de foregående årene var det røde tall, og de siste fem regnskapsårene har Trondheim Spektrum Eiendom AS levert rundt 50 millioner kroner i samlet underskudd.

På den mer positive siden var det rekordstore inntekter i 2022, med 47 millioner kroner til sammen, der Trondheim Catering sin leveranse bidrar spesielt mye. Driftsresultatet for det kommunale hovedselskapet er også positivt, og endte på rekordhøye syv millioner kroner. Kostnadene ved å bygge anlegget og få det i gang er nok det som drar ned resultatet, men det er altså underliggende tall her som gir et glimt av en lysere fremtid.

Og det er noe som mangler i et slikt tradisjonelt regnskap: Ringvirkningene i samfunnet, som slår ut i økt kommersiell aktivitet og deretter økte skatteinntekter for kommunen. Som nevnt mener Aqua Nor at dette arrangementet alene skaper ringvirkninger i Trondheim for rundt 150 millioner kroner, og dette ender til slutt ned i lomma på bedrifter, kommune og innbyggere i Trondheim. Hadde alt dette blitt godskrevet Trondheim Spektrum AS så ville tallene selvsagt sett helt annerledes ut.

Ja, om hver tiende ringvirkningskrone til slutt tilfaller kommunen, er Aqua Nor denne uka alene nok til at Trondheim Spektrum går i pluss.

Men nok eksperimentell samfunnsøkonomi fra min side, og over til det dette faktisk handler om.

En kjenning i hotellbransjen understreker hver gang jeg møter ham, hvor viktig det er at det skjer noe i byen. Aqua Nor og lignende messer er ekstremt viktig selvsagt, men også idrettsarrangement, konserter og festivaler er gull for Trondheim, mener han. Og det handler ikke bare om kjempesvære festivaler, understreker han. Gode restauranter, konserter på Tapperiet, hos Byscenen og i Olavshallen eller forestillinger i Trøndelag Teater og kommende Nye Hjorten må ikke undervurderes.

Jeg tror han er inne på noe viktig.

Pris og kvalitet

En jevn strøm av arrangementer av alle slag er rent drivstoff inn i den lokal økonomien. I det bildet blir noen år med underskudd i kommunalt eide Trondheim Spektrum, å anse som en god investering i byens innbyggere og næringsliv. Med noen mer normale og smittefrie år fremover, tror jeg likevel at tallene i Spektrum også blir bedre.

Men med store overskudd kan det paradoksalt nok bli enda flere krav om å sette ned prisene for leie av Spektrum. Allerede har flere aktører klaget på prisnivået og kvaliteten i byens storstue, slik som Kolstad håndball. Og det er noe eieren - altså kommunen - må merke seg. At aktører som Trondheim Stage og deres nasjonale samarbeidspartner Live Nation sier til Adresseavisen onsdag at de ikke kan bestille arrangementer fremover, fordi kvaliteten på konsertlokalet ikke er god nok til den aktuelle prisen, bør også bekymre.

Ikke minst gjelder det politikerne, som utfordres på å klargjøre hva man vil med Spektrum fremover. Det kan godt være at det er for dyrt, men om det ikke investeres ytterligere i anlegget infrastruktur, kan Trondheim miste mange arrangementer. Stein Vanebo i Trondheim Stage sier at det allerede har skjedd. Ifølge Vanebo har Live Nation ønsket å kjøre mellom ti og tolv konserter i Trondheim Spektrum hvert år, og en slik strøm av arrangementer er jo helt i tråd med det hotellbransjen og alle andre ønsker seg.

Langsiktighet?

Man kan i alle fall ikke prise seg ut av det markedet man nå skal skape, og dersom det er en politisk enighet om å se på Trondheim Spektrum som en langsiktig investering til byens beste, er dette et viktig punkt i samarbeidet med arrangører videre. Som nevnt er ringvirkningene som skapes, en vanvittig verdi for Trondheim allerede. De røde tallene i Spektrum-regnskapet blir fort tall i en annen og kulør om man ser på helheten, så kanskje vil en investering i et enda bedre Trondheim Spektrum, vise seg å være noe av det mer lønnsomme denne byen har gjort.

Mulighetene må i alle fall ikke skusles bort, for med alt det byen ned Nidelva kan by på, bør Trondheim kunne innta tronen som landets beste arrangementsby.

Det er bra for alle.

Også kommunen.