Onsdag kunne Adresseavisen melde at årets pariserhjul har rullet inn på Torvet i Midtbyen. Og det er større enn noen gang før. I følge de som har leid inn pariserhjulet med sine 45 meter over bakken, er det faktisk Nord-Europas største.

- Det har kostet 64 millioner kroner. Klart det er en kjempestor investering, men vi håper og tror det blir bra. Det finnes kun åtte stykker i hele verden, og de står uten unntak i millionbyer, forteller Aasmund Lund i Lunds Tivoli om pariserhjulet, som jo blir en hovedattraksjon under årets julemarked i Trondheim fra 3. til 20.desember, i samarbeid med Trondheim Management og dets leder Kirsten Schultz.

Internasjonalt nivå

Den internasjonale referansen er ikke så dum. For realiteten er jo at julemarkedet i Trondheim har tatt store steg i retning av å spille på internasjonalt nivå, og det nye pariserhjulet vil ta det opp enda et nivå.

Undertegnede har selv brukt julemarkedet i Trondheim jevnt og trutt de siste årene, og har noe å sammenligne med utenlands også, så det er mitt klare inntrykk at kvaliteten og omfanget har økt kraftig de siste årene.

Kveldene med vandring i en lyssatt by, med boder, folkeliv og deilig matlukt rundt Torvet, er noe jeg vet mange ser frem til og er glade for at de har i sin egen hjemby.

Markedet byr i år på over 80 forskjellige utstillere, som bringer med seg håndverk og lokale matprodukter. Alt dette slår an: Siste år før koronaen var det rundt 300 000 som besøkte julemarkedet, og selv om det prestisjetunge amerikanske magasinet «Forbes» har Julemarked Røros på topp av de norske julemarkedene, følger Trondheim og Bergen på de to neste plassene. Tivoli i København og Skansen i Stockholm topper listene hos våre danske og svenske naboer.

Nydelige ingredienser

Ja, pariserhjulet har vært en av faktorene bak suksessen. Men den enorme lavvoen på Torvet, alle bodene, de utallige juleshowene og gatebelysningen oppunder jul, er andre viktige ingredienser i denne velsmakende urbane julegryta. Til sammen skaper dette et fantastisk folkeliv, og noe Trondheim virkelig kan være stolt av.

Lunds Tivoli fortalte som nevnt Adresseavisen hva pariserhjulet koster, og Trondheim Management leier bruken fra Lund. I tillegg er det mange andre utgifter forbundet med alt det som skjer i byen fremover.

Men det er inntekter også. Store inntekter.

Og da snakker vi ikke bare om inngangsbilletter til pariserhjulet. Andre aktiviteter, telt og kafeer og leie av kommunal grunn drar inn penger til de som står bak. At det kommer penger inn er jo grunnen til at nevnte Schultz kaller det en investering.

Men det er mer.

Mange restauranter i Trondheim nyter godt av at det skjer mye i byen. For er det fullt i lavvoen, går vi på Frati, Sabrura eller Hevd, ikke sant? Alt som skjer i Trondheim opp mot jul, av show og arrangement ellers, drar dessuten folk til hotellene og utestedene i byen.

Etterlengtet

Til sammen genererer dette millioner i omsetning til næringslivet i byen. I et hardt presset næringsliv, med renteskremte kunder og høye innkjøpspriser, er dette etterlengtet. Ukene før jul er for mange i spesielt utelivet den mest innbringende tida av året, og den perioden som kanskje redder regnskapet for hele året.

Som jeg har skrevet om i forbindelse med omsetningstallene for Trondheim Spektrum, så er aktivitet på dette nivået utrolig viktig for alle virksomheter i området.

Salgsinntektene julemarkedet avler, og dermed skatteinntektene til kommunen, er utelukkende positivt for byen og dens innbyggere. Det gjelder for såvidt hele året, men la oss fokusere på den kalde, fine tida nå først.

Er det så noe man kunne ønsket seg mer av i førjulstida og julemarkedet i Trondheim? Det virker som om de som jobber med det, har god kontroll på utviklingen, så egentlig ønsker jeg meg bare mer av det man allerede har - og gjerne enda større. Og så lenge pariserhjulet står, kan kanskje lavvoen på Torvet bare stå? Julekvelder og nyttårsaften med den som utgangspunkt kunne jo vært en opplevelse?

Går det dessuten an å tenke at førjulstid i Trondheim kan bli ei greie for andre nordmenn og gjerne utlendinger? Hvorfor ikke? Vi har som regel det riktige vinterværet, vi har historien, og ikke minst maten og drikken som kan friste selv de mest kresne ganer. Det er ikke noe i veien for at Trondheim kan legge Røros, Tromsø, Bergen, Oslo og egentlig alle andre norske byer bak seg i førjulsstemning.

Dejlig

Undertegnede er blant de som elsker julemarkedet i København. Den danske storbyen med sine lange frokoster, liberale omgivelser og Tivoli er som skreddersydd for gode venner i julestemning.

Nå blir det ikke noen tur dit i år, men det Trondheim Management og deres samarbeidspartnere i Trondheim og omegn har skapt her på hjemmebane, gjør at det faktisk er helt topp å nyte førjulstida her hjemme.

Og det handler ikke bare om valutaen. Skjønt; kanskje de der nede i pannekakelandet oppdager at det både er billig og "dejlig" å være dansk i Trondheim før jul?